ΛΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Περί Ψυχοθεραπείας

Διαδικασία-Διάρκεια Ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία ξεκινάει από τη στιγμή που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή συντελείται η πρώτη από μία σειρά αλλαγών. Αποφασίζεις ότι κάτι θα ήθελες να αλλάξεις στη ζωή σου ή στον τρόπο που είσαι ο ίδιος και αποφασίζεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου άλλου σε αυτή την αλλαγή. Για πολλούς ανθρώπους ίσως είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον “ξένο” ή ίσως είναι η πρώτη φορά που αποφασίζουν να μιλήσουν σε κάποιον “ξένο” και είναι φυσιολογικό αυτή η σκέψη ή η επιλογή να προκαλεί άγχος, αγωνία, ένταση. Από τη στιγμή που κάποιος θα σκεφτεί να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία μέχρι να κλείσει ραντεβού ενδέχεται να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείς να ψάξεις, να ρωτήσεις, να ενημερωθείς για την ψυχοθεραπεία και τους ψυχοθεραπευτές. Σε αυτό το διάστημα έχεις κάθε δικαίωμα να ενημερωθείς όσο καλύτερα μπορείς για τα είδη και τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και να επιλέξει αυτό που θεωρείς ότι θα του ταιριάξει καλύτερα. Ένα από τα θέματα που χρειάζεται να ενημερωθείς είναι για το ποιός κάνει ψυχοθεραπεία ή τι προσόντα χρειάζεται κάποιος επαγγελματίας ψυχικής υγείας για να προσφέρει ψυχοθεραπεία. Μπορείς να ενημερωθείς για αυτό εδώ.

Στη συνέχεια μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο να κλείσουμε το πρώτο ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού είναι ραντεβού “γνωριμίας”, θα σε γνωρίσω και θα με γνωρίσεις για να δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί πάνω στα θέματα που σε απασχολούν. Σε αυτό το πρώτο ραντεβού θα μου πεις τι σε απασχολεί και πάνω σε τι θα ήθελες να δουλέψεις και εγώ από την πλευρά μου θα σου εξηγήσω το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και θα σε ενημερώσω και για τον κώδικα δεοντολογίας, το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα, για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς και από εδώ.

Το πρώτο ραντεβού δεν είναι δεσμευτικό και έχεις πάντα το δικαίωμα, αν δε σου αρέσει το πλαίσιο συνεργασίας που θα συζητήσουμε, να δεις και άλλους θεραπευτές πριν καταλήξεις. Αν όμως αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί, τότε ορίζουμε μία μέρα και ώρα που θα βολεύει και τους δυο μας και θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σε εβδομαδιαία βάση. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 50′ λεπτά. Αυτή η ώρα θα παραμείνει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας, εκτός βέβαια αν προκύψει κάποιος σοβαρός λόγος για αλλαγή, και θα αποτελεί τη δική σου ώρα, την ώρα που θα δουλεύεις με τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να μη γίνονται πολλές αλλαγές στην ώρα και ακυρώσεις, αφού αυτό είναι κάτι που θα σε αποσυντονίσει ως προς τη δουλειά που θα κάνεις. Ωστόσο αν υπάρχει σοβαρός λόγος και χρειαστεί να ακυρώσεις μία συνεδρία, θα ήθελα να με ενημερώσεις αν είναι δυνατόν μία μέρα πριν και από κοινού να δούμε πότε μπορεί να αναπληρωθεί. Σε περίπτωση ακύρωσης της συνεδρίας την τελευταία στιγμή, η συνεδρία χρεώνεται κανονικά.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά αιτήματα και διαφορετικό τρόπο αλλά και ταχύτητα ως προς την επεξεργασία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το οποίο “θα πρέπει” να κάνεις ψυχοθεραπεία. Μπορείς να δουλεύεις με τον εαυτό σου για όσο χρόνο θες και νιώθεις την ανάγκη και ανάλογα με τα θέματα που ανακύπτουν κάθε φορά. Ίσως να υπάρξουν φορές που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα ζοριστείς, θα δυσκολευτείς και θα θες να σταματήσεις. Κανένας δε συνεχίζει ψυχοθεραπεία παρά τη θέλησή του. Είναι πολύ βασικό όταν σκεφτείς ότι θες να σταματήσεις να το συζητήσουμε να δούμε τους λόγους και αν αποφασίσεις να σταματήσεις να έχουμε το περιθώριο σε 2 συνεδρίες να κάνουμε ένα κλείσιμο της δουλειάς που έχεις κάνει. Στο κλείσιμο θα μπορέσεις να κάνεις έναν απολογισμό της πορείας σου, των στόχων σου, των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν καθόλη τη διαδικασία, αλλά και να δεις τι θα ήθελες να έχεις δουλέψει παραπάνω και να θέσεις νέους στόχους για το μέλλον.

Η ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναξεκινήσεις όταν χρειαστείς ακόμα και με κάποιον άλλον ψυχοθεραπευτή.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, η διαδικασία αλλά και εγώ θα ακολουθούμε εσένα, το ρυθμό σου, τα θέματά σου, όποτε εσύ το επιλέγεις και το χρειάζεσαι και θα είμαι στη διάθεσή σου ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας σου.