ΛΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Περί Ψυχοθεραπείας

Πώς βοηθάει η Ψυχοθεραπεία;

Επικρατεί συχνά η αντίληψη ότι μόλις ξεκινήσει κάποιος θεραπεία, άμεσα θα βρει λύση στα προβλήματα που τον απασχολούν ή ότι θα πάρει κάποια συμβουλή που θα του αλλάξει σε μία νύχτα τη ζωή. Ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής δε δίνει συμβουλές στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας και δε θα σου λύσει άμεσα όλα σου τα προβλήματα.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι, ένα ταξίδι μέσα στον εαυτό σου, ένα ταξίδι αναγνώρισης του εαυτού και των δυνάμεών σου. Ο ψυχολόγος/θεραπευτής είναι ένας συνοδοιπόρος στο ταξίδι της αυτογνωσίας σου. Διαθέτει στο  “σακίδιο” του κάποια εργαλεία, τα οποία θα σε βοηθήσουν. Κάποια από αυτά θα στα χαρίσει και θα σε μάθει να τα χρησιμοποιείς και μόνος σου. Για κάποια άλλα απλά θα δεις τα αποτελέσματα της χρήσης τους. Θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις όλες τις ατομικές σου δυνατότητες, όλο το δυναμικό που έχεις μέσα σου, με απώτερο στόχο να μπορέσεις αργότερα να πορευτείς και να συνεχίσεις το ταξίδι σου μόνος σου. Είναι εκπαιδευμένος να σε βοηθήσει, αλλά δεν είναι μάγος και δεν κατέχει σε καμία περίπτωση την απόλυτη αλήθεια. Είναι υποχρεωμένος και υπεύθυνος να χρησιμοποιήσει μεθόδους και τεχνικές που στηρίζονται και θεμελιώνονται από επιστημονικές θεωρίες, με στόχο τη θεραπεία συμπτωμάτων, την βελτίωση και ανάδειξη ικανοτήτων και την προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία.

Ο ψυχολόγος/θεραπευτής δε σώζει, δε δίνει απαντήσεις, δεν κάνει τη δουλειά του θεραπευόμενου, αλλά σεβόμενος πάντα την αυτονομία σου, θα σε βοηθήσει να βρεις τις δικές σου απαντήσεις και ερμηνείες στα δικά του προσωπικά ερωτήματα. Το πώς λοιπόν θα σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεία εξαρτάται αρχικά από το τι ψάχνεις εσύ ο ίδιος να βρεις, σε τι χρειάζεσαι να βοηθηθείς, πόσο μακρυά θες να φτάσεις το ταξίδι της αυτογνωσίας σου.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στο να δούμε κι άλλες οπτικές από τις καθιερωμένες που συχνά νιώθουμε να μας πιέζουν, βοηθάει να αναγνωρίζουμε, να αναγνωρίζουμε, να εκφράζουμε και να διαχειριζόμαστε με περισσότερη άνεση τα συναισθήματά μας, να νιώσουμε άνετα με την ύπαρξή μας, ακόμα και με τα στοιχεία του εαυτού μας που μας δυσκολεύουν και θα ευχόμασταν να μην υπήρχαν.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει να ανοιχτούμε σε όλες τις πλευρές της ύπαρξής μας, να ενσωματώσουμε ό,τι παρουσιάζεται, να δημιουργόύμε πιο ουσιαστικές σχέσεις και με τον εαυτό μας και με τους άλλους, να ακούμε τις ανάγκες μας που συχνά παραμελούμε και ίσως τελικά το πιο σημαντικό είναι ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να βρούμε τον δικό μας προσωπικό τρόπο να ζήσουμε τη ζωή μας και να εκλπηρώσουμε τις δυνατότητές μας. Ίσως η ψυχοθεραπεία να είναι ένα από τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να πραγματώσει τη φράση του Νίτσε “Γίνε αυτό που είσαι”.