Ποιός προσφέρει Ψυχοθεραπεία/ Ο Ρόλος του Ψυχοθεραπευτή
Η Ψυχοθεραπεία προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους στο είδος τους Ψυχοθεραπευτές. Ένας Ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ταυτόχρονα και Ψυχίατρος που έχει εξειδικευτεί και σε κάποιο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο ή να είναι και Ψυχολόγος, επίσης εξειδικευμένος σε ψυχοθεραπευτικό μοντέλο, ή Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε περίπτωση όποια και να είναι η συμπληρωματική του ειδικότητα, ο θεραπευτής πρέπει να έχει εξειδίκευση σε Ψυχοθεραπευτική πρακτική, αυτό σημαίνει ότι Ψυχοθεραπεία δεν κάνουν ούτε όλοι οι Ψυχίατροι, ούτε όλοι οι Ψυχολόγοι, ούτε όλοι οι Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές των επαγγελματικών κλάδων διαβάστε εδώ.
Ο ψυχοθεραπευτής κατέχει την κατάλληλη εκπαίδευση ούτως, ώστε να βοηθήσει το θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τις δυσκολίες του, τα συναισθήματά του, να εντοπίσει συμπεριφορές που τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του, να βελτιώσει τις σχέσεις του.
Ο ψυχοθεραπευτής δε δίνει συμβουλές και δε θα σου λύσει άμεσα όλα σου τα προβλήματα.
Είναι εκπαιδευμένος να σε βοηθήσει, αλλά δεν είναι μάγος και δεν κατέχει σε καμία περίπτωση την απόλυτη αλήθεια. Είναι υποχρεωμένος και υπεύθυνος να χρησιμοποιήσει μεθόδους και τεχνικές που στηρίζονται και θεμελιώνονται από επιστημονικές θεωρίες, με στόχο τη θεραπεία συμπτωμάτων, την βελτίωση και ανάδειξη ικανοτήτων και την προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία.
Ο ψυχοθεραπευτής δε σώζει, δε δίνει απαντήσεις. Ο ψυχοθεραπευτής δεν κάνει τη δουλειά του θεραπευόμενου, αλλά σεβόμενος πάντα την αυτονομία σου, θα σε βοηθήσει να βρεις τις δικές σου απαντήσεις και ερμηνείες στα δικά του προσωπικά ερωτήματα.
Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας συνοδοιπόρος στο ταξίδι της αυτογνωσίας σου. Διαθέτει στο “σακίδιο” του κάποια εργαλεία, τα οποία θα σε βοηθήσουν. Κάποια από αυτά θα στα χαρίσει και θα σε μάθει να τα χρησιμοποιείς και μόνος σου. Για κάποια άλλα απλά θα δεις τα αποτελέσματα της χρήσης τους. Θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις όλες τις ατομικές σου δυνατότητες, όλο το δυναμικό που έχεις μέσα σου, με απώτερο στόχο να μπορέσεις αργότερα να πορευτείς και να συνεχίσεις το ταξίδι σου μόνος σου.
Δε χρειάζονται όλοι “οπωσδήποτε” ψυχοθεραπεία!