Ψυχοθεραπεία

Τι δεν είναι Ψυχοθεραπεία

Αντίθετα με μία άποψη που παρουσιάστηκε κυρίως μέσω του κινηματογράφου, η ψυχοθεραπεία δεν είναι ένα χόμπι ή μία ενασχόληση για χαλάρωση. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί αρκετή δουλειά και δέσμευση, τόσο από την πλευρά του θεραπευτή, αλλά κυρίως από την πλευρά του θεραπευόμενου, η οποία μπορεί ενίοτε να γίνει δύσκολη και κοπιαστική. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις ή εγχειρίδια για το πως θα ζήσει ο καθένας τη ζωή του. Η ψυχοθεραπεία και ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να ψάξεις και να ανακαλύψεις το δικό σου τρόπο να ζείς, αλλά δε θα σου υποδείξουν ποιός είναι ο “σωστός” τρόπος, γιατί στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να ζεις, υπάρχει ο δικός σου τρόπος.

Η ψυχοθεραπεία είναι μία σχέση, αλλά δεν είναι μία φιλική σχέση, ο θεραπευτής δεν είναι φίλος και αντίστοιχα ο φίλος δεν είναι θεραπευτής. Η πεποίθηση που επικρατεί ότι δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία όποιος έχει φίλους

Είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να βρουν λύσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν, να διευρύνουν τις ικανότητές τους και να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα και ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.  Είναι γεγονός ότι, όπως και σε όλα τα θέματα, έτσι και η ψυχοθεραπεία δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους, όπως επίσης δεν ταιριάζουν και όλοι οι θεραπευτές και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις σε όλους τους ανθρώπους.