Ψυχοθεραπεία

Τι είναι Ψυχοθεραπεία

Πολλά από αυτά που γνωρίζει το ευρύ κοινό για την ψυχοθεραπεία προέρχονται είτε από τον κινηματογράφο, είτε από “στόμα σε στόμα” μαρτυρίες και εικασίες. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα επικρατεί ακόμα το ταμπού ότι σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές και αντίστοιχα σε ψυχοθεραπεία, καταφεύγουν οι “τρελλοί”. Η πεποίθηση αυτή τροφοδοτείται και ενισχύεται και από τη από τη σύγχυση σχετικά με τις διαφορές των επαγγελματικών κλάδων (ψυχίατρος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος ψυχικής υγείας), αλλά και από την ελλειπή ενημέρωση σχετικά με το  τί είναι η ψυχοθεραπεία και ποιος την προσφέρει.

Ένας επίσημος ορισμός θα ήταν ότι η ψυχοθεραπεία είναι μία μέθοδος διερεύνησης των ψυχικών διεργασιών του ανθρώπου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η κατανόηση των ψυχολογικών και συναισθηματικών δυσκολιών του θεραπευόμενου και στη συνέχεια η αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών με τελικό στόχο την υιοθέτηση μίας λειτουργικότερης στάσης για τη ζωή… Ωστόσο, με έναν “απλό”, αλλά πολύ εύστοχο τρόπο ο Γιάλομ ορίζει την ψυχοθεραπεία “ως μία διαδικασία βαθμιαίας αποκάλυψης, όπου ο θεραπευτής επιχειρεί να γνωρίσει τον ασθενή όσο πληρέστερα γίνεται”. Εγώ θα συμπλήρωνα ότι είναι και μία διαδικασία βαθμιαίας αυτοαποκάλυψης, όπου ο θεραπευόμενος επιχειρεί να γνωρίσει τον εαυτό του όσο πληρέστερα γίνεται…

Η ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι μία σχέση, μία σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα, αν είναι ατομική, ή περισσότερα, αν είναι ομαδική, ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, αλλά και μία σχέση του θεραπευόμενου με τον εαυτό του. Μέσα από αυτή τη σχέση επιτυγχάνονται όλα τα ανωτέρω, η διερεύνηση, η κατανόηση, η αντιμετώπιση και τελικά η πληρέστερη και λειτουργικότερη στάση ζωής. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι προς τα μέσα, ένα ταξίδι στον εαυτό και όπως σε κάθε ταξίδι θα συναντήσεις πολλά αντικρουόμενα πολλές φορές συναισθήματα, θα ανακαλύψεις τόπους που σου αρέσουν και θες να ξαναπάς και τόπους που δε σου αρέσουν, θα κουραστείς, θα χαρείς, θα ξαποστάσεις, θα εκπλαγείς, θα βαρεθείς, θα πονέσεις, θα στεναχωρηθείς. Όπως σε κάθε ταξίδι στο τέλος θα έχεις ζήσει εμπειρίες, θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους (τις άλλες πλευρές του εαυτού σου), θα έχεις δει άλλες επιλογές να ανοίγονται μπροστά σου.